Kestävää matkailua Syötteen alueella

Syötteen matkailualue on mukana Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -vastuullisuusohjelmassa, jonka avulla kehitämme ja kehitymme kestävän matkailun edistämisessä.

STF-merkkiä myönnetään niin yksittäisille yrityksille kuin kokonaisille matkailualueille eli destinaatioille, jotka ovat käyneet läpi ohjelman ja täyttäneet annetut kriteerit. Syöte tavoittelee STF-merkkiä koko alueelle.

Syötteen keskusvaraamo on yksi ensimmäisistä toimijoista Syötteellä, jotka ovat saaneet alueella STF-merkin. Merkin saamisen edellytyksenä oli muun muassa, että kehitämme matkailua yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa, suojelemme Syötteen alueen ympäristöä ja sen monimuotoisuutta, viestimme vastuullisuudesta, teemme kestäviä valintoja, kokoamme toimenpidesuunnitelman, jossa huomioidaan kaikki kestävyyden ulottuvuudet (taloudellinen, ekologinen, sosio-kulttuurinen).

Luontainen taloudellisuus ja ympäristön vaaliminen on ollut meille keskusvaraamossa tärkeää jo kauan, joten meille oli helppo valinta lähteä mukaan kehittämään Syötteen matkailualuetta vastuullisempaan suuntaan.

Sustainable Travel Finland -ohjelman ohessa olemme tehneet omaa ympäristöohjelmaa ja tästä osoituksena meille on myönnetty WWF Green Office -ympäristösertifikaatti.

WWF Green Office

WWF Green Office on ympäristöjärjestelmämalli, jonka tavoitteena on pienemmät päästöt ja kulutus sekä ympäristötekoihin sitoutunut työyhteisö. Green Office on osa WWF Suomea. Valitsimme Green Officen sillä se oli meille toimistona luontainen valinta ja koska WWF on kansainvälisesti tunnettu ja luotettava brändi. Green Office -työn ytimessä on seitsemän teemaa, joista toimistojen merkittävimmät ympäristövaikutukset aiheutuvat: johtaminen, viestintä ja sitouttaminen, energia ja vesi, hankinnat, kierrätys, lajittelu ja siivous, liikkuminen ja ruoka.

Olemme saaneet WWF Green Office -sertifikaatin osoituksena toiminnastamme ja ympäristöjärjestelmään asettamistamme tavoitteista. Olemme sitoutuneet ympäristötoimintamme jatkuvaan parantamiseen.

WWF Green Officen avulla pienennämme työnteon hiilijalanjälkeä ja käytämme luonnonvaroja viisaasti sekä suojelemme luonnon monimuotoisuutta. Sertifikaatin saamisen edellytyksenä oli, että olemme laskeneet toimistomme hiilijalanjäljen ja täyttäneet itsearvioinnin, jossa kartoitimme lähtötilanteemme, ja olemme tehneet ympäristöohjelman eli vuosittaisen suunnitelman, jonka avulla asetimme tavoitteet ja mittaamme sekä seuraamme niiden toteutumista. Toimimme myös tiedon välittäjänä, jolloin välitämme tietoa matkailijoille sekä paikallisille ilmastovastuusta sekä kestävän kehityksen mukaisista toimenpiteistä.

Ympäristölupauksemme

Me Syötteen keskusvaraamolla lupaamme osaltamme edistää taloudellisesti, sosio-kulttuurillisesti ja ympäristön kannalta kestävämpää matkailua. Olemme sitoutuneet ympäristöohjelman myötä huomioimaan ympäristövastuumme sekä kestävän kehityksen arvot ja käytänteet. Nostamme kestävän matkailun periaatteet osaksi jokapäiväistä toimintaamme ja kannustamme myös asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme toimimaan samoin. Perehdytämme henkilökuntamme toimimaan yrityksemme arvoja ja ympäristölupausta noudattaen.

Suosimme paikallisia tuotteita ja palveluntarjoajia sekä sitoudumme vastuullisiin hankintoihin ja toimintatapoihin. Minimoimme jätteemme ja kierrätämme mahdollisimman paljon. Ohjeistamme välittämiemme loma-asuntojen omistajia huolehtimaan kiinteistöjen riittävästä ja asianmukaisesta jätehuollosta. Ohjeistamme ja tiedotamme myös asiakkaita ja alueen matkailijoita toimimaan ympäristöä kunnioittaen ja kuormittamatta. Toimimme ympäristöasioissa viestinvälittäjänä matkailijoiden sekä paikallisten toimijoiden ja kaupungin välillä.

Ollaan yhdessä energiatalkoissa
Ollaan yhdessä energiatalkoissa -juliste, klikkaa kuvaa suurentaaksesi

Energiaa säästäen myös matkalla

Syötteen alue ja sitä ympäröivä kansallispuisto ja luonto tarjoavat upeat puitteet lomailuun sekä paljon tekemistä niin lomailijoille kuin paikallisillekin. Jotta alueemme säilyttäisi vetovoimansa jatkossakin, se edellyttää vastuullisten toimintatapojen, palveluiden ja kestävien valintojen tuomista osaksi jokapäiväistä tekemistä. Haluamme omalla toiminnallamme edistää kestävää, laadukasta, matkailua ja palvella kaikkia asiakkaitamme tasapuolisesti ja ympäristöä kunnioittavalla tavalla, jotta jokainen asiakkaamme voi nauttia Syötteen luonnosta.

Syötteen keskusvaraamo pyrkii sitouttamaan matkailijoita vastuulliseen kulutukseen sekä matkailuun erilaisin teoin. Kaikissa majoituskohteissamme on mökkikansiot, joissa on muun muassa mainittu alueen kierrätysmahdollisuuksista.

Majoituskohteissamme voit myös nähdä ’Ollaan yhdessä energiatalkoissa’ -julisteen, jonka toteutimme syksyllä 2022 maailmalla vallinneen energiakriisin johdosta. Näin kaikki Syötteellä vierailevat matkailijat voivat tehdä ekologisesti kestäviä tekoja jo matkansa aikana ja viedä myös säästövinkkejä kotiin!

Keskusvaraamon vinkit kestävään matkailuun:

 • Sammuta valot tiloissa, joissa niitä ei tarvita. Sulje sähkölaitteet, kun niitä ei käytetä. Ota myös laturit ja muu elektroniikka pois pistokkeesta, kun niitä ei käytetä.
 • Sulje ikkunat, ovet ja väliovet, ettei lämpö karkaa. Tuuleta nopeasti ristivedolla.
 • Vältä pitämästä saunaa turhaan päällä, mene saunaan heti kun se on lämmennyt.
 • Sammuta hana suihkussa saippuoinnin ajaksi sekä hampaita pestessä. Käytä vettä säästeliäästi astioita tiskatessa. Pyöritä pyykinpesukone ja astianpesukone täysinä.
 • Lämmitä autoa talvikautena pistokkeessa vain tarpeellisen ajan. Kovillakin pakkasilla auton esilämmitykseen tarvitaan enintään kaksi tuntia.
 • Sulje takan pelti, kun tulipesä on täysin sammunut eikä takkaa käytetä. Näin lämpö ei karkaa harakoille.
 • Suosi paikallisia palveluja ja tuotteita.
 • Kulje lyhyet välimatkat jalan tai pyörällä. Syötteellä on hyvät retkeily-, patikointi ja pyöräilyreitit.
 • Kierrätä ja lajittele, vähennä jätteeksi menevän ruuan määrää ja vältä ylipakattuja tuotteita.
 • Vältä ympäristön roskaamista, mitä jaksat kantaa luontoon, jaksaa kantaa myös sieltä takaisin.
 • Anna meille palautetta rohkeasti, jotta kehitymme ja kehitämme Syötteen matkailualuetta.
Raisa Teerivaaralla 2022

Vastuullisuus on meille keskusvaraamossa tärkeää, jotta sinä ja muutkin Syötteellä vierailevat matkailijat

voivat nauttia Syötteen matkailualueesta sekä luonnosta myös tulevaisuudessa.